Tweede Kamerlid Ton Elias van de VVD
NOS Nieuws

VVD wil openheid over deal NOS voetbalrechten

De VVD wil dat staatssecretaris Dekker vertrouwelijke stukken vrijgeeft over het contract dat de NOS heeft gesloten over het uitzenden van samenvattingen van wedstrijden uit de eredivisie. Volgens Kamerlid Elias zijn er mogelijk geheime, onderliggende afspraken gemaakt.

Met de deal is een bedrag van 70 tot 75 miljoen euro gemoeid. Elias sprak over "geheime onzindeals met geld van de belastingbetaler", die niet goed te controleren zijn. Hij spreekt van een probleem dat breder is dan alleen de sportrechten.

Achter het net

Hij verwees naar het populaire Heel Holland Bakt van Omroep MAX. RTL wilde dat van oorsprong Britse programma ook uitzenden, maar zou volgens Elias achter het net hebben gevist omdat MAX meer dan twee keer de gangbare prijs bood.

De VVD'er vindt het onjuist dat op die manier "de commerciëlen in de hoek worden gemept met belastinggeld."

Presentatie

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de omroepplannen van staatssecretaris Dekker. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen die plannen grotendeels. PvdA'er Mohandis was wel kritisch over de presentatie van die plannen door de staatssecretaris.

Politici gaan niet over de vraag of een programma wel of niet past

Mohammed Mohandis, Kamerlid PvdA

Bij die gelegenheid noemde Dekker specifieke amusementsprogramma's, zoals Animal Crackers, die volgens hem niet tot de taak van de publieke omroep horen.

"Het was niet verstandig om programmanamen te noemen", vond Mohandis. "Politici gaan niet over de vraag of een programma wel of niet past." Hij kreeg steun van met name het CDA, dat wees op de persvrijheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl