NOS Nieuws

A15 bij Rotterdam duurste fileknelpunt

De A15 tussen de knooppunten Benelux en Vaanplein is voor goederenvervoerders het duurste fileknelpunt van Nederland. Het traject bij Rotterdam leverde het vrachtverkeer vorig jaar een schadepost op van 9,6 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut TNO.

TNO maakte op verzoek van de brancheorganisaties TLN en EVO een overzicht van de economische schade van files. De totale directe kosten kwamen uit op 258 miljoen euro. Met indirecte kosten voor bijvoorbeeld omrijden en vertraagde productieprocessen erbij, wordt de schade op 613 tot 797 miljoen euro geraamd.

Dagelijkse file op de A15 duurste file van Nederland

Het overzicht leverde een top-20 op van dure filetrajecten. Na de A15 staat de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder op plaats twee, gevolgd door de A58 tussen Galder en Batadorp.

De schade als gevolg van filedruk daalde in de afgelopen jaren behoorlijk. Volgens TLN en EVO is dat een gevolg van gerichte investeringen in knelpunten.

Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, vindt extra investeren in asfalt niet nodig. "De economische schade door files is flink, maar niet zoveel dat het veel extra asfalt rechtvaardigt."

Bovendien, zegt Van Wee, wil de overheid tot 2028 nog veel asfalt aanleggen. Hij denkt overigens dat het op de lange termijn veel efficiënter is om bijvoorbeeld thuiswerken te bevorderen en een kilometerheffing in te voeren.

TLN en EVO vinden meer asfalt zeer noodzakelijk. Ze hebben een lijstje gemaakt van dringende knelpunten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl