FC Groningen viert de 1-1 tegen PSV

Averij PSV in kansenfestival

Koploper PSV heeft twee kostbare punten verspeeld en ziet Ajax tot op twee punten naderen. In een vooral voor de rust zeer aantrekkelijke wedstrijd werden de Eindhovenaren door FC Groningen op 1-1 gehouden.

Dat er in de spectaculaire eerste helft niet werd gescoord, mag een wondertje heten. Vooral PSV kreeg een reeks grote kansen. Daarbij greep doelman Sergio Padt meerdere keren goed in, maar de Eindhovenaren hadden toch vooral zelf schuld aan de 'saaie' ruststand.

Met name Adam Maher en Luciano Narsingh hadden moeten scoren, waarbij het lastig was uit te maken wie van beiden nou de grootste kans om zeep hielp. Boven aan de lijst komt toch Narsingh. Gelanceerd door Georginio Wijnaldum ging hij alleen op het Groningse doel af, waar hij stuitte op Padt.

Als je als keeper een goede bal pakt, heb je het gevoel dat er niets meer in gaat. Ik stond op de goede plek.

FC Groningen-doelman Sergio Padt

Groningen had moeite met de omschakeling en liep herhaaldelijk vast op het middenveld. Toch stonden er tegenover de zeker vijf opgelegde PSV-kansen twee grote missers van de thuisploeg. Danny Hoesen, ontsnapt aan de buitenspelval, schoot in het zijnet en Michael de Leeuw, die de bal in de voeten gekopt kreeg van PSV-verdediger Karim Rekik, schoot van twee meter afstand tegen doelman Jeroen Zoet op.

Na rust lag het tempo lager, maar niet veel, en bleef het aantrekkelijk. Het duurde uiteindelijk nog ruim tien minuten voordat de onvermijdelijke treffer viel. Jetro Willems leverde een perfecte voorzet af, de bal bleef net buiten bereik van Padt en Luuk de Jong zette PSV met een simpele kopbal op een verdiende voorsprong.

Spannend

FC Groningen zette aan, maar plaatste de koploper niet voor onoverkomelijke problemen. De Eindhovenaren zorgden bij tegenstoten nog voor het meeste gevaar en opnieuw had Maher moeten scoren. Hij schoof de bal af op Wijnaldum, maar daarbij greep de Groningse defensie in.

Uiteindelijk viel de gelijkmaker toch nog onverwacht. PSV had goed zicht op de Groningse aanvallen en er was een sterke actie nodig van Mimoun Mahi op links om de Eindhovenaren te ontregelen. Zijn voorzet belandde bij De Leeuw, die bij de tweede paal duikend de bal tegen de touwen joeg.

In de spannende slotfase gingen beide ploegen op zoek naar de winst. PSV was daar het dichtstbij. Depay wist eindelijk doelman Padt te kloppen, maar nu werd zijn inzet door Martijn van der Laan van de lijn gehaald.

"Dit zijn dure punten", reageert PSV-trainer Phillip Cocu na afloop. "We hadden hier ruim moeten winnen, maar het was veel te slordig." Erwin van de Looi, coach van FC Groningen, is het daarmee eens. "PSV was de betere ploeg, maar wij hebben nooit opgegeven. Dit was een fantastische teamprestatie."