NOS Nieuws

'Raadsel is met hem mee de zee ingegaan'

  • Tanja Braun/NOS
    Wilma Parlevliet en haar zoon
  • Tanja Braun/NOS
    Monument met namen van vermiste vissers
  • Shipdata
    De Monica, het schip waarop Piet Schaap voer

Voor Wilma Parlevliet uit Katwijk is de verdwijning van haar man Piet Schaap nog steeds een groot raadsel. De toen 27-jarige Piet verdween in 1979 toen hij als machinist aan boord van de hektrawler Monica werkte. Wilma hoopt dat de politie haar man alsnog weet te vinden.

Parlevliet is een van de tientallen nabestaanden die hopen dat een coldcaseteam van de politie erin slaagt om door middel van DNA-materiaal lichamen te identificeren van drenkelingen die sinds 1920 zijn aangespoeld op de Nederlandse Noordzeekust. Het gaat om 100 lichamen, of sporen daarvan.

Dinsdag kunnen nabestaanden hun DNA afstaan tijdens een speciale avond in het Katwijks Museum.

Dominee

Voor Wilma begon de zoektocht op 21 november 1979.

Ze was 21 toen ze hoorde dat haar man waarschijnlijk van boord was geslagen en verdronken: "Ik was m'n zoontje van 1 aan het verschonen toen opeens m'n vader binnenkwam. Hij had het van de dominee gehoord." Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Waarschijnlijk ging het mis toen haar man op het dek stond: "Het raadsel is met hem mee de zee ingegaan."

In de jaren erna bleef ze hopen dat Piet alsnog zou opdagen: "Ik zette m'n fiets altijd voor het raam. Dan haalde ik m'n zoontje uit z'n zitje en keek ik naar binnen of hij er zat."

Politie-onderzoek

De politie heeft het afgelopen jaar DNA-profielen opgesteld van ongeïdentificeerde lichamen; in sommige gevallen zijn de tientallen jaren oude stoffelijke overschotten opgegraven.

In eerste instantie richt het onderzoek zich op inwoners van Katwijk en Scheveningen - grote vissersplaatsen - maar er komen inmiddels ook verzoeken uit andere plaatsen: "We gaan hen persoonlijk benaderen om te kijken of we iets voor hen kunnen betekenen."

De eerste resultaten van het onderzoek worden begin volgend jaar verwacht.

Meer DNA-onderzoek naar vermiste zeelui

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl