Op een parkeerterrein in Veenendaal werd vanochtend een drive-in-kerkdienst gehouden. De Veenendaalhal, waar de kerkelijke gemeenschap Mozaïek 0318 normaal gesproken samenkomt, kon niet worden gebruikt vanwege de vogelgriep. 

Eerder deze week werd in de hal een konijnen- en pluimveeshow gepland. Vanwege de vogelgriep is een vervoersverbod ingesteld en dus kunnen de dieren de hal niet uit.

"Lekker God aanbidden in de auto"

Supportersbus

Er was geen tijd om een vergunning voor een andere locatie te krijgen, dus werd binnen twee dagen deze drive-in-dienst geregeld. De radiozender Groot Nieuws Radio zond de kerkdienst via de middengolf uit. Een paar honderd mensen waren naar het terrein gekomen om vanuit hun auto de kerkdienst te volgen. 

De presentator maakte de toegestroomde gelovigen alvast warm voordat de dienst begon. "Hebben we er een beetje zin in?" Een luid getoeter volgde.

Collecte

Tegelijkertijd werden op de parkeerplaats de kerkliederen uitgedeeld, zodat iedereen mee kon zingen. "Wij zingen mee uit volle borst," aldus een kerkganger vanuit de auto. "Ramen dicht en niemand hoort je!" 

Ook werd er gewoon gecollecteerd: vrijwilligers gingen met emmers de lange rijen met auto's af. 

Mensen zonder auto konden de dienst volgen vanuit een grote supportersbus die ook op het parkeerterrein stond. De bus was uitgeleend door de Veenendaalse voetbalclub.

Vanuit de studio van Groot Nieuws Radio verzorgde voorganger Kees Kraayenoord de dienst. Daar was ook een koor aanwezig. "Ik zou haast zeggen: ga maar staan," zei Kraayenoord, "maar dat doen we nu maar liever niet."

Tijdens de dienst stond de voorganger stil bij de vogelgriep en de getroffen boeren. "Mozaïek is niet getroffen, getroffen zijn de pluimveehouders.Wij kunnen gewoon niet in ons gebouw terecht, maar ik kan me niet voorstellen hoe het is om alles waar je voor hebt gewerkt in een dag te verliezen." 

Een bezoekster is het daarmee eens. "Er is geen gebouw, maar toch komt iedereen. Ramen open, naar elkaar lachen en samen God aanbidden. Dat vind ik heel tof."

Ondertussen zit de hal nog steeds vol met kippen, hoenders, duiven, konijnen en cavia’s. Wie er dichtbij gaat staan, kan ze zelfs horen. Wanneer ze eruit mogen is nog niet duidelijk.

Kerkdienst Veenendaal verplaatst om vogelgriep

STER reclame