Wooncaravans op het azc-terrein in Ter Apel ANP

Het aantal asielzoekers in Nederland stijgt volgend jaar opnieuw fors. Dat heeft staatssecretaris Teeven gezegd in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij wees op de noodzaak om nieuwe opvangplaatsen te creëren, omdat daaraan volgens hem nu al een "schreeuwend tekort" is.

Nu zitten er 29.000 mensen in Nederlandse asielzoekerscentra. Teeven zei dat dat volgend jaar zal toenemen naar zeker 33.000, maar dat er ook wetenschappelijke schattingen zijn dat het er 40.000 worden. 

Belangrijkste oorzaak is het toenemende aantal Syriërs die vluchten voor de oorlog in hun land. Momenteel komt meer dan 60 procent van de asielzoekers in Nederland uit Syrië. Volgend jaar is dat percentage waarschijnlijk nog hoger. Verreweg het grootste deel van de Syrische aanvragen wordt gehonoreerd.

Uitzetten

Vanwege de volle azc's is het volgens Teeven des te noodzakelijker om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. "Het is met dat geringe aantal opvangplaatsen belangrijk om te zorgen dat we daar de mensen hebben die recht hebben op opvang."

De staatssecretaris noemde het "een enorme opgave" voor gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om opvangplaatsen te creëren. Hij wees erop dat er al onder meer gevangenissen worden omgebouwd, maar er zijn volgens hem nog meer plaatsen nodig.

Overloon

Teeven reageerde ook op de onrust van deze week in het azc in Overloon. Tientallen asielzoekers gingen daar woensdagnacht met elkaar op de vuist. Om nieuwe onrust te voorkomen, werd een dag later een aantal asielzoekers overgeplaatst.

"Dat waren mensen uit Eritrea die iets te veel alcohol hadden gedronken en die ruzie kregen met Syriërs die wilden slapen", zei Teeven. "Daar moet je bovenop zitten. Dat gaat niet vanzelf goed."

STER reclame