Freek Heerkens (links) in duel met Bas Kuipers

Willem II in eigen huis niet langs Excelsior

Een beter Willem II heeft thuis niet kunnen winnen van Excelsior. Beide gepromoveerde ploegen scoorden een keer in Tilburg: 1-1.

Hoewel Willem II in de openingsfase slordig speelde, was het wel de sterkere ploeg. Verder dan een handvol afstandsschoten kwam de thuisploeg echter niet. Excelsior-doelman Alessandro Damen zag de ballen recht op zich af komen of naast vliegen.

In het laatste kwartier voor rust werd het veldspel beter van de Tilburgers, die prompt enkele uitgespeelde kansen creëerden. Ali Messaoud schoot voorlangs, Samuel Armenteros kopte over en Ben Sahar schoot over. De bezoekers stelden daar weinig tegenover.

Eerste klap Excelsior

Willem II zette de Rotterdammers ook na rust weer direct vast op eigen helft. Robbie Haemhouts was dicht bij de verdiende 1-0, maar Damen kreeg zijn harde schot in twee keer onder controle. Bij een zeldzame counter nam Excelsior zelfs tegen de verhouding in de leiding. Een strakke, afgemeten voorzet van Daan Bovenberg werd door Tom van Weert keurig achter doelman Kostas Lamprou gekopt.

Willem II stortte niet in en trok direct weer ten aanval. Messaoud gaf voor, maar de bal kwam tegen de arm van Sander Fischer. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof legde de bal op de stip en Armenteros schoot de strafschop onberispelijk binnen.

De Tilburgers joegen vervolgens verwoed op de winnende treffer, maar Excelsior hield stand en speelde al voor de zevende keer gelijk dit seizoen.

Als je bij de KNVB afspreekt dat dát hands is, dan is het een penalty

Excelsior-middenvelder Sander Fischer

Fischer zorgde er onbedoeld voor dat Excelsior niet genoeg had aan een doelpunt van Tom van Weert om te winnen van Willem II. "Ik doe het niet expres", zei Fischer na afloop. "Maar hij kan hem geven."

Fischer bewoog zijn hand naar eigen zeggen niet naar de bal. "Die bal komt van anderhalve meter. Je ziet ook nog dat ik mijn arm weg wil halen, maar dat lukt je niet meer als het zo dichtbij is", aldus Fischer. Toch had hij ook begrip voor de keuze van arbiter Martin van den Kerkhof om de bal op de stip te leggen. "Als je bij de KNVB afspreekt dat dát hands is, dan is het een penalty."