Jens Toornstra juicht na zijn treffer

Koninkrijk voor spits in De Kuip

De Rijnmondderby tussen nummer drie Feyenoord en hekkensluiter FC Dordrecht is geëindigd in een uiterst moeizame 2-0-zege voor de thuisploeg. Het gezegde 'een koninkrijk voor een spits', dit seizoen toch al vaak van het motto in De Kuip, was nu wel heel toepasselijk.

De bezoekers werden vanaf de aftrap gelijk ver teruggedrongen. Dordrecht probeerde het compact te houden en slaagde er redelijk in de aanvalsgolven van de wat ongeduldige thuisploeg op te vangen. Feyenoord had creativiteit nodig om door de laatste linie heen te breken.

Dat aspect van het spel liet wel iets te wensen over. Van de vier keer dat Feyenoord de defensie wist te ontrafelen, leverde dat drie keer een buitenspelsituatie op. Colin Kazim-Richards kreeg de vierde mogelijkheid, maar stuitte op Filip Kurto. De Poolse doelman verkleinde zijn doel door attent uit te lopen, waarna de opgave voor de Feyenoord-spits te lastig werd.

Lachspieren

Het zat de met de week moedelozer rakende spits ook niet mee. Hij kreeg geen strafschop na te zijn gehaakt door William Troost-Ekong, waarna hij vlak voor rust bij velen op de lachspieren werkte. De Turk raakte de bal bij een lastige hoge voorzet niet best; de 'vuurpijl' werd door het publiek voorzien van bijpassende geluiden.

Dat gefluit klonk bij het rustsignaal opnieuw, maar nu veel luider. Het eerste kwartier had Feyenoord goed voetbal laten zien, maar daarna daalde het spelpeil naar een bedenkelijk niveau.

Kazim-Richards bleef zich het apelazarus werken en tekende vlak na rust ook voor de mooiste actie van de wedstrijd. Zijn aanname in de volle zestien was knap, het argeloze hakballetje waarmee hij Jens Toornstra bediende zelfs subliem. Kurto bracht redding, waarna Terence Kongolo uit de aansluitende corner op de lat kopte.

Rode kaart

Bij de volgende kans was Kazim-Richards opnieuw de hoofdpersoon. Na een afgemeten voorzet van Miquel Nelom kopte hij de bal van dichtbij recht op Kurto. Dordrecht waagde zich maar sporadisch over de middenlijn en moest haast wel omvallen. Zeker na de rode kaart voor Marvin Peersma (72.), die van achteren inhakte op de enkels van Toornstra, waren de Schapenkoppen rijp voor de slacht.

Kurto weigerde echter mee te werken. De uitblinkende doelman hield Tonny Vilhena en Lex Immers van een doelpunt af. Het onvermijdelijke gebeurde in de 86ste minuut alsnog. Funsu Ojo kreeg de bal in de mêlee niet lekker weg, waarna Toornstra de bal met zijn hele hebben en houwen in de touwen wist te rammen. Na ook nog een subtiel lobje van invaller Ruben Schaken in de extra tijd ging het publiek niet met een bedenkelijke frons, maar met een brede glimlach naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl