FNV-voorzitter Ton Heerts
NOS Nieuws

FNV noemt grote bedrijven crimineel

Grote bedrijven maken zich massaal schuldig aan het ontduiken van cao-afspraken, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in De Telegraaf. In de krant zegt hij dat er een miljardenroof gaande is en noemt hij een aantal bedrijven (Albert Heijn, Shell en AkzoNobel) de criminelen van de arbeidsmarkt.

Volgens Heerts geven veel bedrijven geen vaste contracten, een te laag uurloon, of minder vakantiedagen en premies dan is afgesproken. De vakbond heeft sinds een jaar een team dat onderzoek doet naar de naleving van cao's.

Uitzendkrachten

Uit onderzoeken van de bond naar de pluimveesector en steigerbouw bleek eerder dit jaar al dat veel bedrijven de afspraken niet naleven. Die verdienen volgens de vakbond tientallen miljoenen doordat ze vooral uitzendkrachten te weinig betalen. Volgens Heerts blijkt uit lopende onderzoeken dat dat beeld breder is.

Een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland noemt de woorden van Heerts overdreven. De werkgeversorganisaties zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat wordt opgeroepen. Ze voegen er wel aan toe dat cao's door veel randvoorwaarden vaak te duur zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl