Bij deze boerderij in Barneveld worden 8000 eenden geruimd AS Media

In Barneveld worden uit voorzorg 8000 eenden geruimd. De eenden zijn niet besmet met vogelgriep, maar het bedrijf is bezocht door een vrachtwagen die eerder het besmette eendenbedrijf in Kamperveen had aangedaan. 

Omdat er bij Barneveld veel pluimveebedrijven zijn, wil staatssecretaris Dijksma geen enkel risico nemen. “Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk. Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen.”

Er zijn op dit moment in Barneveld geen verdenkingen van vogelgriep, zegt het ministerie van Economische Zaken.

Eendenboerderij in Barneveld geruimd
"Kans is groot dat de eenden niets mankeren"

Burgemeester Asje van Dijk (CDA) van Barneveld vreesde afgelopen week al voor een telefoontje van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Dat kwam vanochtend. Maar het was een goed bericht: er is geen besmetting geconstateerd."

Van Dijk heeft contact gehad met de getroffen pluimveehouder. "Dit raakt de pluimveehouder en ook de hele sector." 

Voorlopig ziet het er nog goed uit voor Barneveld. "De kans is heel klein dat deze eenden besmet zijn. De pluimveehouder is er ook stellig van overtuigd, gezien het gedrag van de dieren, dat de eenden niet besmet zijn." Van Dijk staat desondanks achter de beslissing om preventief te ruimen. "We mogen geen risico's lopen." 

'Risico's zijn hier zo groot dat preventieve maatregelen nodig zijn'

Ook Gert-Jan Oplaat, de voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), vindt het preventief ruimen verstandig. "We hebben lering getrokken uit 2003, toen we eenderde van de Nederlandse pluimveestapel hebben moeten ruimen. Toen hebben we één ding niet goed gedaan, en dat is preventief ruimen. Toen dachten we als er contact was geweest: misschien gaat het wel goed. Maar je weet het niet, en dat risico kun je niet nemen."

Ook hij denkt dat dat risico niet zo groot is. "Als vrachtwagens op een bedrijf zijn geweest, dan worden ze eerst gereinigd en ontsmet."

STER reclame