ANP
NOS Nieuws

'Lauwe ontvangst voor omroepplan Dekker'

De productiebedrijven en maatschappelijke organisaties die volgens staatssecretaris Dekker (Media) in de toekomst een grote rol moeten gaan spelen binnen de publieke omroep, zijn niet heel enthousiast over Dekkers omroepplannen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw.

Volgens Dekkers plannen moeten externe partijen zelf programma's kunnen aanbieden bij de netmanagers van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Op die manier wordt het omroepbestel opengebroken en de macht van de omroepen verkleind.

Volgens het plan, waar de Kamer maandag over debatteert, gaat de helft van het budget gegarandeerd naar de omroepen en moeten ze voor de andere helft concurreren met partijen van buiten het bestel.

"Ieder z'n vak"

Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat die partijen die nieuwe rol niet allemaal zien zitten. Zo zegt een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds tegen de krant: "Ieder z'n vak. Wij weten veel van natuurbescherming en fondsenwerving, maar we zijn geen producent van tv-programma's."

Arjan de Boer van Milieudefensie wil wel programma's maken in samenwerking met productiebedrijven. "Maar we gaan niet eigen omroepje spelen."

De productiebedrijven reageren terughoudend. Nu is de relatie met de omroepen nog heel belangrijk voor ze. Ze willen hun klanten niet voor het hoofd stoten door al te enthousiast in te spelen op Dekkers omroepplannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl