Amerikaanse troepen inspecteren met Afghaanse militairen de plek waar een autobom is afgegaan. AFP

Amerikaanse troepen blijven ook volgend jaar direct betrokken bij het uitschakelen van Talibanstrijders in Afghanistan, meldt The New York Times

Hoge ambtenaren en bronnen bij Defensie en het Congres zeggen dat president Obama daar na langdurig overleg mee akkoord is gegaan. 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de 9800 resterende Amerikaanse militairen in het land zich zouden beperken tot het trainen van het Afghaanse leger en de opsporing van wat er nog over is van al-Qaida. 

Opmars IS

Maar volgens betrokkenen is het Pentagon van gedachten veranderd door de snelle opmars van de extremistische Islamitische Staat in Irak en Syrië. Het onvermogen van het Iraakse leger om weerstand te bieden aan IS leidde tot de kritiek dat de VS de Iraakse militairen aan hun lot hadden overgelaten.

Volgens The New York Times wil Obama niet dezelfde fout maken in Afghanistan. 

Daarom wordt de rol van de Amerikaanse troepen niet versmald, maar mogen ze ook volgend jaar de Taliban aanvallen als die de Amerikaanse en de coalitietroepen bedreigen. Daarbij kunnen ook gevechtsvliegtuigen en drones worden ingezet. 

Het Pentagon voelt zich gesteund door de nieuwe Afghaanse president Ghani, die de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan omarmt, in tegenstelling tot diens voorganger Karzai.   

Halvering

De Amerikanen zitten sinds 2001 in Afghanistan om de Taliban uit te schakelen. Volgens afspraak gaan de militairen geleidelijk naar huis. 

Obama heeft steeds beloofd dat de Amerikanen aan het eind van zijn tweede termijn in 2016 weg zijn uit het land.

STER reclame