1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Werkgevers tegen scherpere hypotheekregels

De werkgevers vinden dat minister Blok van Wonen de hypotheekeisen voor komend jaar nodeloos aanscherpt. De koopkracht stijgt over de hele linie. Daarom vragen ze Blok af te zien van de voorgenomen maatregelen.

In een brief aan de Tweede Kamer zetten VNO-NCW en MKB-Nederland hun bezwaren op een rij. Mensen krijgen bij eenzelfde salaris volgend jaar 3 tot 6 procent minder hypotheek. Dat gebeurt op advies van het Nibud. Daarbij komen nog eens vijf andere maatregelen die het prille prijsherstel op de huizenmarkt geen goed zullen doen, zeggen de werkgevers.

Startersregeling

De startersregeling staat bijvoorbeeld op de tocht. De belastingvrije schenking van 100.000 euro voor de aanschaf of verbouwing van een woning vervalt. De maximale aftrek van hypotheekrente wordt weer iets verlaagd: van 51,5 naar 51 procent. 

De hypotheek mag maximaal 103 procent van de waarde van het huis zijn, tegen 104 procent dit jaar. In de jaren daarna gaat dit gestaag naar beneden tot 100 procent in 2018. De grens voor de nationale hypotheekgarantie daalt per 1 juli naar 245.000 euro.

Rust op de markt

"Het kabinetsbeleid om rust op de koopwoningmarkt te realiseren heeft zijn vruchten afgeworpen, al bestaan binnen Nederland nog grote (prijs)verschillen tussen regio’s. Het past dan niet dat om vijf voor twaalf — conform een overigens begrijpelijke cyclus — de feitelijke leenruimte per 1 januari ineens majeur in te perken", schrijven de werkgeversorganisaties.

"Dat pakt slecht uit voor het fragiele herstel en vertrouwen op de woningmarkt en daarmee de consumptie en de economie. Er is geen enkele dringende reden waarom deze aanscherping van hypotheeknormen nu zou moeten ingaan, bovenop de hierboven genoemde inperkingen van financieringsmogelijkheden van koopwoningen." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl