De Haagse muntschat
NOS Nieuws

Romeinse muntschat gevonden in Den Haag

Archeologen hebben in Den Haag een grote schatvondst gedaan. In een Romeinse pot werden meer dan honderd zilveren munten, armbanden en een mantelspeld gevonden. Ook werden er glazen kraaltjes aangetroffen die mogelijk vroeger een ketting vormden.

De vondst werd gedaan op de plek waar wordt gewerkt aan de nieuwe verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg en de Haagse Centrumring, de Rotterdamsebaan. Daar werden eerder al de resten van een woning uit de Romeinse tijd gevonden.

Klomp

In de loop der eeuwen was het zilver samengedrukt tot een grote klomp, maar archeologen wisten het geld en de sieraden weer los te krijgen. Er bleken onder meer munten tussen te zitten uit de tijd van keizers Nero, Marcus Aurelius en Otho. Die laatste keizer regeerde in het jaar 69 maar drie maanden.

Volgens de gemeente Den Haag is de vondst niet alleen bijzonder omdat het om zo veel munten gaat, maar ook omdat het om zilvergeld gaat, terwijl in die tijd kopergeld vaker voorkwam. Bovendien is het opmerkelijk dat er zo veel geld aanwezig was in destijds landelijk gebied.

Verstopt

De munten waren volgens de archeologen al oud toen ze werden begraven en moeten indertijd moedwillig zijn verstopt. Waarom dat gebeurde zal altijd een raadsel blijven; mogelijk dreigden er invallen, maar het kan ook om een offergave gaan.

De muntschat is vanaf dinsdag te zien in het Haags Historisch Museum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl