Rutte krijgt Rathenau-prijs

Premier Rutte heeft in Berlijn de Walther Rathenau-prijs ontvangen. Hij kreeg de prijs uit handen van bondskanselier Merkel voor zijn inspanningen in Europa en de wereld.

De prijs wordt sinds 2008 uitgereikt aan mensen met een "buitengewoon internationaal politiek levenswerk" en is vernoemd naar de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Walther Rathenau. Die werd in 1922 doodgeschoten door leden van een extreem-rechtse terreurgroep. 

Volgens het Rathenau-instituut staat Rutte in een steeds complexere wereld voor betrouwbaarheid en samenwerking. De gouden medaille met het silhouet van Rathenau ging eerder naar de Amerikaanse oud-minister Hillary Clinton en de Israëlische oud-president Peres.

Minister-president Rutte ontvangt de Rathenau-prijs

Ik deel Rathenaus geloof in de kracht van Europa, van onze waarden en onze ideeën.

Premier Rutte

Rutte zei na de uitreiking dat hij "zeer vereerd" is met de prijs en noemde Rathenau "een open geest in een tijd van toenemend extremisme". "Al voordat de Europese landen elkaar in twee vernietigende oorlogen hevig bevochten, sprak hij over Europese samenwerking", aldus de premier.

Rutte is later vandaag in het Poolse Gdansk, voor een ontmoeting met Donald Tusk. De voormalige Poolse premier wordt op 1 december de nieuwe voorzitter van de Europese Raad en leidt in die hoedanigheid de vergaderingen van de Europese regeringsleiders.

STER reclame