ANP archieffoto
NOS Nieuws Binnenland

CNV: ook leraar slachtoffer van pesten

Eenderde van alle leraren in het basis- en middelbaar onderwijs zegt dat collega's worden gepest. Volgens vakbond CNV Onderwijs blijkt dat uit een enquête onder 4262 leraren. 11 procent van de ondervraagden zegt zelf gepest te worden door andere leraren. 

Uit het onderzoek blijkt dat het voornamelijk leerlingen zijn die hun docent pesten. Maar ook ouders, collega's en de directie doen eraan mee. Ze sturen haatmails, intimideren of bellen leraren op vreemde tijdstippen thuis op. Verder komen roddelen, buitensluiten en twijfelen aan de professionele integriteit voor.

'Het is schokkend dat het pesten van leraren zo veel voorkomt'

CNV Onderwijs-voorzitter Helen van den Berg

Bij een beperkt deel van alle scholen (11 procent) is er een pestprotocol voor leraren. Vakbond CNV Onderwijs pleit in Trouw voor meer pestprotocollen. "Er zou op iedere school een integrale aanpak moeten zijn van pesten: voor leerlingen en leerkrachten", zegt CNV Onderwijs-voorzitter Helen van den Berg in de krant. "Het is schokkend dat het pesten van leraren zo veel voorkomt."

Ondanks het pesten valt volgens CNV op dat 95 procent van de ondervraagde leraren zich redelijk veilig of veilig voelt op school. Van den Berg zegt dat dat komt doordat docenten in hun omgeving genoeg steun vinden, vooral bij collega's. 

7 voor gezag

De enquête ging voornamelijk over het gezag van de leraar. De ondervraagden waarderen dat met een 7. 

De vragen over pesten werden door CNV voor het eerst gesteld. Ook was niet eerder in een onderzoek naar het pestgedrag van ouders en leerlingen gevraagd.  

STER reclame