Mohammad Haleeque
NOS Nieuws

'Brits telecombedrijf betrokken bij afluisterschandaal'

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Een groot telecombedrijf uit Groot-Brittannië heeft een belangrijke rol gespeeld in het afluisterschandaal dat werd onthuld door Edward Snowden. Het gaat om een bedrijf dat in juli 2012 is overgenomen door telecomaanbieder Vodafone, meldt het Britse tv-programma Channel 4 News.

Channel 4 heeft documenten ingezien die door Snowden zijn gelekt. Daaruit blijkt dat het bedrijf Cable and Wireless onderdeel was van een geheim project, genaamd Mastering the Internet. Voor dat project verzamelen bedrijven grote hoeveelheden internetverkeer.

Suggesties

De Britse tv-zender schrijft dat Cable and Wireless de Britse inlichtingendienst GCHQ heeft geholpen bij het testen van apparatuur die het afluisteren mogelijk maakte. Ook zou het bedrijf suggesties hebben gedaan aan Britse spionnen over hoe ze het netwerk het beste konden aftappen. Een medewerker van de inlichtingendienst zou bovendien fulltime bij Cable and Wireless zijn gedetacheerd.

Het bedrijf zou betrokken zijn geweest bij het aftappen van een transatlantische datalijn, die van Azië via het Midden-Oosten naar het Verenigd Koninkrijk loopt. Gegevens van miljoenen internetgebruikers zouden op deze manier zijn afgeluisterd. De datalijn is eigendom van een Indiaas telecombedrijf. Channel 4 heeft niet kunnen vaststellen of het Indiase bedrijf bewust bij het aftappen betrokken is geweest.

Vodafone

Cable and Wireless werd in 2012 gekocht door Vodafone voor ruim een miljard euro. Volgens Channel 4 blijkt uit documenten van Snowden dat het aftappen van de transatlantische kabel ook nog plaatsvond in april 2013, lang nadat Vodafone het bedrijf had overgenomen.

Vodafone zegt dat de inlichtingendienst GCHQ nooit directe toegang heeft gehad tot zijn netwerk en dat aftappen alleen mogelijk is na een gerechtelijk bevel. GCHQ wil niet reageren op het verhaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl