Op een pluimveebedrijf met 43.000 kippen in het Zuid-Hollandse Ter Aar is vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is afgezet en de kippen worden waarschijnlijk vandaag nog geruimd, zegt verslaggever Tanja Braun in Ter Aar.

Staatssecretaris Dijksma heeft per direct een landelijk vervoersverbod ingesteld, net als vorige week na de uitbraak in Hekendorp. Het verbod is voor maximaal drie dagen en geldt voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. 

Verder mogen pluimveebedrijven die ook andere dieren houden, die dieren niet vervoeren. Alle kinderboerderijen gaan drie dagen dicht.

Ook in Ter Aar vogelgriep geconstateerd

Het gaat bij deze besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Nog niet duidelijk is of het dezelfde, voor dieren zeer besmettelijke H5N8-variant is. Dat is volgens Dijksma pas op zijn vroegst morgenmiddag bekend. Die variant is mogelijk ook besmettelijk voor mensen. 

10 kilometer

In een straal van tien kilometer rond het bedrijf liggen vier andere pluimveebedrijven. Die worden nu onderzocht op vogelgriep. Ter Aar ligt zo'n 25 kilometer van Hekendorp, waar zaterdag vogelgriep werd vastgesteld. 

'Geen contact geweest tussen besmette bedrijven'

'Watervogels houden zich natuurlijk niet aan vervoersverbod'

Een buurman van de getroffen pluimveehouder noemt de gebeurtenissen "diep triest". Volgens hem had de eigenaar zijn bedrijf net verbouwd. "Nu moet alles geruimd worden. Dat is heel sneu."

Omwonenden van het bedrijf in Ter Aar kunnen vanavond terecht in het gemeentehuis van Nieuwveen, zo'n 5 kilometer verderop. Bij die bijeenkomst zijn deskundigen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en de GGD aanwezig.

"Het is diep triest voor de buurman"

STER reclame