Een uitgeprocedeerde asielzoeker zit op zijn kamer in Amsterdam ANP

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie moet 15 miljoen euro uittrekken voor de opvang van illegalen in de winter. Dat willen de LOGO-gemeenten, een overleggroep van ruim zestig gemeenten over asielbeleid. De gemeenten vragen Teeven ook om voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers uit de asielzoekerscentra te zetten. 

Vorige week bepaalde de Raad van Europa dat Nederland iedere burger bed, bad en brood moet bieden. Dus ook illegalen en afgewezen asielzoekers die niet meewerken aan terugkeer naar hun vaderland. 

De uitspraak is onherroepelijk, maar het kabinet wil het oordeel van het Comité van Ministers over de uitspraak afwachten voordat het actie onderneemt. Dit comité van Europese ministers van Buitenlandse Zaken komt begin volgend jaar bijeen en zou eventueel de regels kunnen aanpassen.

De situatie wordt nijpend nu de winter voor de deur staat. De gemeenten zien de mensen op straat en kunnen niet slechts toekijken en niets doen.

brief LOGO-gemeenten aan staatssecretaris Teeven

De gemeenten vinden dat het kabinet nu al actie moet ondernemen. Ze schrijven in een brief aan de staatssecretaris: "De situatie wordt nijpend nu de winter voor de deur staat en de onzekerheid voortduurt. De gemeenten zien de mensen op straat en kunnen niet slechts toekijken en niets doen. Dat is niet te verantwoorden."

De gemeenten verwachten door de uitspraak van de Raad van Europa meer verzoeken om opvang te zullen krijgen. Ze denken ook dat illegalen rechtszaken zullen beginnen om opvang af te dwingen. 

STER reclame