Op 21 oktober viel in het Roermondse Laurentium-ziekenhuis de stroom uit
NOS Nieuws

TNO: noodstroom ziekenhuizen onzeker

Alle Nederlandse ziekenhuizen moeten hun noodstroomvoorziening tegen het licht houden. Dat adviseren TNO en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen naar aanleiding van een stroomstoring bij het Roermondse Laurentius Ziekenhuis.

Toen op 21 oktober de elektriciteit in Roermond uitviel, had een noodaggregaat de stroomvoorziening moeten overnemen, maar dat gebeurde niet. De oorzaak was een verborgen gebrek in de accu van de noodvoorziening. En dat zou overal kunnen gebeuren.

Lage spanning

Toen de stroomstoring in de stad Roermond voorbij was had het systeem moeten terugschakelen op het normale elektriciteitsnet, maar ook dat ging mis door een foutief stuursignaal.

TNO vermoedt dat dit kwam doordat de besturing op een te lage spanning heeft gefunctioneerd, waarschijnlijk door de defecte accu. TNO adviseert daarom het systeem dubbel aan te leggen, met twee aparte accu’s dus.

TNO roept op noodstroom ziekenhuizen te onderzoeken

De onderzoekers denken dat de noodstroomvoorziening in andere ziekenhuizen op een vergelijkbare manier is ingericht. Bij een steekproef bleek dat in meer dan tien gevallen namelijk het geval.

TNO roept daarom alle ziekenhuizen in Nederland op om te kijken of daar dezelfde risico’s bestaan als in Roermond. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen steunt die oproep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl