NOS / Charlotte Bouwman
NOS Nieuws

Pinnen bij de straatkrantverkoper

Vanaf vandaag kunnen mensen in Amsterdam de straatkrant betalen met hun pinpas. Tien dakloze verkopers van het blad Z! worden bij wijze van test de komende tijd uitgerust met een mobiel pinmachientje.

De proef moet zorgen voor meer verkochte straatkranten, zei hoofdredacteur Hans van Dalfsen in het NOS Radio 1 Journaal. Verkopers hebben voortaan een weerwoord op het veel voorkomende excuus van voorbijgangers dat ze geen contant geld op zak hebben. Z! kost 2 euro.

Het pinsysteem loopt via de mobiele telefoon van de verkoper. Het werkt heel simpel en is bovendien veilig, aldus Van Dalfsen. "Je doet gewoon je pinpas in het machientje. En dan is het pincode invoeren en nog een paar handelingen die erbij horen en klaar is Kees."

In Zweden en Engeland was een soortgelijke proef een succes. In Zweden is de verkoop van de straatkrant volgens Van Dalfsen met meer dan de helft gestegen. "Je weet niet of het in Nederland net zo werkt als in Zweden, maar we hebben echt goede hoop dat de verkoop flink omhooggaat."

Training

De tien verkopers die meedoen aan de proef staan verspreid door Amsterdam. Ze zijn de afgelopen tijd getraind in het werken met de pinautomaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl