Jason Collins praat met de pers over zijn afscheid AFP

Jason Collins, de eerste actieve sporter uit een grote Amerikaanse teamsport die er openlijk voor uitkwam dat hij homo is, heeft een punt gezet achter zijn basketbalcarrière. De 35-jarige Collins speelde dertien seizoenen in de NBA.

In april vorig jaar kwam de 2,13 meter lange center uit de kast. Hij zat toen zonder club en het duurde tot februari van dit jaar voordat hij ergens terecht kon. Brooklyn Nets bood hem een contract voor tien dagen en dat werd gaandeweg verlengd tot het einde van het seizoen.

In die periode maakte ook NFL-speler Michael Sam bekend homo te zijn. Zo werd hij na Collins de tweede actieve sporter uit een van de vier grote Amerikaanse sporten (American football, honkbal, basketbal, ijshockey) die dat deed.

Jason Collins, gefeliciteerd met een ongelooflijke carrière

Ook Michelle Obama heeft oog voor de NBA-speler

"Het voelt goed om een bijdrage te hebben geleverd aan de geschiedenis van de sport en van de mensenrechten", stelt Collins, die in totaal uitkwam voor zeven NBA-clubs. Zijn hoogtepunt was in 2003, toen hij met New Jersey Nets de finale van de play-offs haalde.

Toen Collins vorig jaar uit de kast kwam kreeg hij veel steunbetuigingen. Nu hij met pensioen gaat, is er op Twitter ook veel aandacht voor hem. Zoals bijvoorbeeld van Michelle Obama.

STER reclame