Het is nu of nooit voor Federer
Het is dit seizoen een van zijn belangrijkste doelen geweest: het winnen van de Davis Cup. Nooit eerder was Roger Federer er zo dichtbij als nu. Alles moest er voor wijken, zelfs de finale van de World Tour Finals. Vrijdag begint in Lille de finale tegen Frankrijk. De imposante erelijst kan compleet worden.
Het patriottisme zit diep bij Federer en dat blijkt onder meer uit het aantal partijen dat hij voor z'n land actief was. Hij verdedigde 64 keer de rode vlag met het witte kruis en beleefde hoogte- en dieptepunten. Een greep uit de loopbaan van de Zwitser als international.
Federer debuteert in 1999 in de Davis Cup en maakt meteen indruk door Zwitserland te helpen aan een zege op Italië. De 17-jarige Federer verslaat Davide Sanguinetti, op dat moment een gewaardeerde speler uit de topvijftig.
In hetzelfde jaar voelt de wispelturige zoon van een Zwitserse vader en een Zuid-Afrikaanse moeder ook de donkere kant van het landentoernooi. Federer is kopman tegen België, maar verliest twee keer. De jongeling is na afloop ontroostbaar. Het blijkt een goede leerschool.
- ANP
Federer (tweede van rechts) poseert met Schalken, Sluiter en Kratochvil voor Nederland-Zwitserland in 2003 - ANP
Roger Federer laat in 2003 niets heel van de Nederlandse Davis Cup-ploeg - AFP
Lleyton Hewitt schreeuwt het uit nadat hij Roger Federer heeft verslagen in 2003
Federer bestijgt de wereldranglijst en wordt een belangrijk wapen van de Zwitserse ploeg. Hij komt in 2003 voor het eerst naar Nederland en laat zich gelden. Zowel Raemon Sluiter als Sjeng Schalken maakt op harde wijze kennis met de Zwitserse precisie. Ze gaan in drie sets onderuit.
Zwitserland reikt dat seizoen tot de halve finales, waarin Australië te sterk is. Federer verliest na een 2-0 voorsprong in sets op dramatische wijze van Lleyton Hewitt. Er mocht even worden geroken aan de Davis Cup-titel.
Federer staat er in de daaropvolgende jaren, na het wegvallen van routinier Marc Rosset, nagenoeg alleen voor. De Zwitsers zijn in de breedte simpelweg te zwak om het succes van 2003 te evenaren.
Dan meldt zich in 2006 een nieuwe Zwitserse topper, de bonkige Stan Wawrinka. De speler met Duitse roots is gezegend met een fluwelen enkelhandige backhand en ontpopt zich als sterke tweede man naast Federer.
De twee winnen op de Olympische Spelen van 2008 zelfs goud in het dubbelspel. En dus lijkt een Zwitserse Davis Cup-titel een kwestie van tijd. Dat valt echter tegen.
Zenuwen niet onder controle
Wawrinka presteert goed op de ATP Tour, kruipt omhoog op de wereldranglijst, maar heeft in Davis Cup-verband dikwijls zijn zenuwen niet onder controle.
Zwitserland kan ook nog maar mondjesmaat een beroep doen op Federer, die zich vooral bij promotie/degradatieduels beschikbaar stelt. Zo ook in september 2012 als het Amsterdamse Westerpark drie dagen in de ban is van Federer. Zwitserland verslaat Nederland uiteindelijk met 3-2.
- AFP
Federer en Wawrinka zijn in Davis Cup-verband niet een onverslaanbaar koppel - ANP
Haase en Rojer vieren hun zege op Federer en Wawrinka in 2012 tijdens de Davis Cup in Amsterdam
Federer en Wawrinka zijn als koppel olympisch kampioen, maar in Davis Cup-verband geen zekerheidje. Slechts vier van de zes dubbels brachten ze tot nu toe tot een goed einde. Ook in de kwartfinales tegen Kazachstan, de enige keer dat ze dit seizoen met elkaar speele, gaat het mis.
Het koppel verliest het dubbelspel, waardoor Federer en Wawrinka zich op de derde speeldag in Genève nog maximaal moeten inspannen. De missie slaagt en Zwitserland haalt opgelucht adem. Weer in de halve finales.
18.000 Zwitsers
De Zwitsers imponeren vervolgens tegen Italië. Federer zorgt voor het oog van 18.000 landgenoten voor het beslissende punt en een volksfeest barst los.
In 2014 is alles samengevallen voor Federer en consorten. De loting, het thuisvoordeel (drie thuiswedstrijden op rij) en ook de Australian Open-titel voor Wawrinka. Frankrijk wacht in de finale.
Gravel, een voetbalstadion met 27.000 Fransen, Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet en Gaël Monfils. De opdracht wordt zwaar voor Zwitserland en Federer, die na dit weekend vermoedelijk nooit meer in deze positie zal komen.
Erelijst Roger Federer
Evenement | Aantal titels | |
Grand Slam | 17 | |
Olympische Spelen | 2 (goud dubbelspel 2008, zilver enkelspel 2012) | |
World Tour Finals | 6 | |
ATP-titels | 82 | |
Hopman Cup | 1 |
