NOS Nieuws

Vooral lokale partijen winnen bij verkiezingen

  • ANP
    Leden van de lokale partij VDG in Oss vieren de overwinning
  • ANP
    VGBK-lijsttrekker Willem Schoof (tweede van links) juicht na verkiezingen Krimpenerwaard
  • ANP
    Blijdschap bij de leden van SGP en Christenunie na uitslag herinderlingsverkiezingen in Nissewaard
  • ANP
    Blijschap bij Victor Kloos, lijsttrekker voor de partij OPA in Alkmaar
  • ANP
    CDA-fractievoorzitter Rob Verheijden in Groesbeek
  • ANP
    Alexander Pechtold staat pers te woord in Den Bosch

Uit de eerste voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen voor zes nieuwe gemeenten blijkt dat lokale partijen het goed doen ten opzichte van de landelijke. En coalitiepartijen VVD en PvdA doen het slechter dan de oppositie.

Het gaat om gemeenten die vanaf volgend jaar heringedeeld worden. Ze gaan dan op in zes grotere gemeenten.

Oss

De SP is niet langer de grootste partij in Oss, de stad van SP-oprichter Jan Marijnissen. De partij haalde negen zetels, net zoveel als bij de vorige verkiezingen, maar de lokale partij VDG (Voor De Gemeenschap) haalt elf zetels. VDG heeft daarmee de grootste gemeenteraadsfractie in Oss.

De PvdA gaat in Oss van vier naar twee, de VVD van zeven naar drie. De andere zetels gingen naar het CDA (7), D66 (2), Beter Oss (2) en GroenLinks (1). De verkiezingen waren nodig omdat een deel van de gemeente Maasdonk, die wordt opgeheven, op 1 januari bij Oss wordt gevoegd.

SP-leider Roemer reageert op de uitslag

Den Bosch

D66 is de grootste partij geworden in Den Bosch. De partij krijgt vijf zetels. VVD, CDA en de lokale partijen Bosch Belang en Rosmalens Belang hebben ook vijf zetels gehaald, maar kregen minder stemmen. De opkomst in Den Bosch was 40,4 procent.

De andere zetels gaan naar PvdA (4), GroenLinks (3), SP (3), BVP (3) en BG (1).

D66-leider Pechtold blij met winst

Alkmaar

De lokale partij OPA, Onafhankelijke Partij Alkmaar, is in Alkmaar de grootste geworden. Een voorlopige zetelverdeling komt pas donderdag, omdat bij enkele partijen het aantal stemmen erg dicht bij elkaar ligt. De opkomst was 42,5 procent.

Bij de vorige verkiezingen in 2010 was de PvdA de grootste en kwam OPA met iets minder stemmen als tweede partij uit de bus.

CDA-leider Buma positief over uitslag

Referendum: Berg en Dal

Bij de verkiezingen in de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen kon in een referendum ook gestemd worden over de nieuwe naam van de fusiegemeente. Daaruit blijkt volgens Omroep Gelderland dat als het aan de inwoners ligt de nieuwe gemeente Berg en Dal gaat heten. Na een nek-aan-nekrace kreeg Berg en Dal 50,8 procent van de stemmen, tegenover 49,2 procent voor Groesbeek. Een verschil van 300 stemmen.

Landelijke politiek

De uitslagen zijn moeilijk te vertalen naar de landelijke politiek. In veel van de dorpen en steden doen lokale partijen mee en waren zij zelfs al de grootste partij. Verder kunnen kiezers in een aantal gevallen door de samenvoeging stemmen op een partij waar ze voorheen niet op konden stemmen en doet de PVV niet mee. En natuurlijk laten kiezers zich bij gemeenteraadsverkiezingen leiden door lokale politieke onderwerpen die in de landelijke politiek niet spelen.

De herindelingsverkiezingen werden gehouden vanwege de vorming van de volgende gemeenten:

- ’s-Hertogenbosch (het huidige ’s-Hertogenbosch, Nuland en Vinkel, nu gemeente Maasdonk).

- Oss (het huidige Oss en Geffen, nu gemeente Maasdonk).

- Alkmaar (uit Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer).

- Nissewaard (uit Bernisse en Spijkenisse).

- Groesbeek (uit Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen).

- Krimpenerwaard (uit Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist).

Xander van der Wulp: coalitiepartijen hebben het moeilijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl