Zeiler Mitch Booth werd vijfde bij de Olympische Spelen in Peking. EPA

Zeiler Mitch Booth wil voor Nederland naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 51-jarige Australiër met een Nederlands paspoort mikt op een rentree in de olympische Nacra 17-klasse. Zijn partner in deze gemengde catamaran-klasse, die in 2016 voor het eerst op het programma staat bij de Spelen, wordt Sanne van Hek. 

In 2013 werd Booth met zijn zoon Jordi nog tweede achter Van Hek en Oscar Zeekart bij de Open Nederlands Kampioenschappen in de niet-olympische catamaran-klasse F18. 

Booth deed vier keer eerder mee aan de Olympische Spelen. In 1992 en 1996 won hij zilver en brons als Australiër. Twee keer deed hij in de Tornado-klasse mee namens Nederland. In 2004 werd hij samen met Herbert Dercksen vijfde in Athene. Bij de Spelen van Peking in 2008 werd hij ook vijfde, toen samen met Pim Nieuwenhuis. 

Coach wordt concurrent

Tijdens de afgelopen WK zeilen in Santander was Booth nog interim-coach bij de zeilbond KNWV. Booth begeleidde daar de Nederlandse catamarans Mulder/De Koning - de Europese kampioenen van 2013 - en Groeneveld/Krol, die ook hun vizier op Rio hebben gericht. Voor hen wordt Booth dus een directe concurrent.

Als Booth het geld bij elkaar krijgt dan wil hij eind november al meedoen aan de wereldbekerfinale in Abu Dhabi. Booth heeft tot augustus 2015 de tijd om zich te kwalificeren voor de Spelen. Dan wil het KNWV de selectie voor Rio rond hebben.

STER reclame