NOS Nieuws

De Punt: precisievuur, straaljagers en mariniers

Een reconstructie van De Punt: precisievuur en straaljagers

In de vroege ochtend van zaterdag 11 juni 1977 werd na bijna drie weken een einde gemaakt aan twee gijzelingsacties van Molukkers: een in een lagere school in Bovensmilde en een in de trein bij De Punt. In de trein, die met de noodrem tot stilstand was gebracht, zaten op dat moment ruim 50 passagiers en 9 gijzelnemers.

De bevrijdingsactie van de gegijzelden in de trein begint als precisieschutters het vuur openen op de compartimenten van de trein waarin de gijzelnemers zich bevinden. "Dat moet voorkomen dat zij zich onder de gegijzelden mengen", staat in het vandaag verschenen rapport over de actie. Ook vliegen er straaljagers laag over de trein heen. Dat biedt dekking aan de mariniers die door het open terrein de trein naderen.

De mariniers hebben de instructie dat ze niet mogen vuren op gijzelnemers die zich duidelijk waarneembaar overgeven.

Rapport treinkaping De Punt

Als het vuren door de precisieschutters is gestopt, dringen de mariniers op vijf plekken de trein binnen. "De mariniers hebben de instructie dat ze niet mogen vuren op gijzelnemers die zich duidelijk waarneembaar overgeven", is de opdracht aan de mariniers volgens het rapport. Binnen drie minuten bevrijden de mariniers de passagiers en wordt de trein veilig gesteld.

Bij de bevrijdingsactie komen twee gegijzelden om het leven. Eén passagier slaapt die nacht op een plek waar eerder een gijzelnemer de wacht hield. Zij wordt dodelijk getroffen door de precisieschutters. De andere passagier komt om als mariniers op een gijzelnemer schieten.

Uit nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat drie gijzelnemers waarschijnlijk zijn gedood door kogels van de sluipschutters. Van één gijzelnemer staat vast dat zij dodelijk werd getroffen door kogels van de mariniers. Van een andere is het onduidelijk of die is gedood door een precisieschutter of een marinier.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat zij zich duidelijk waarneembaar hebben overgegeven.

Rapport treinkaping De Punt

In het rapport staat dat de mariniers op de gijzelnemers mochten schieten, omdat er "geen aanwijzingen gevonden zijn dat zij zich duidelijk waarneembaar hebben overgegeven." Twee gijzelnemers gaven zich over en één gijzelnemer werd na een schotenwisseling overmeesterd.

De andere 49 gegijzelden werden bevrijd. De actie kostte zes kapers het leven. Drie kapers werden aangehouden. Zes gegijzelden, twee mariniers en een gijzelnemer raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl