Tot nu zijn noodopvanginitiatieven zoals het Vluchtgebouw in Amsterdam verboden
NOS Nieuws

D66 en CU willen winteropvang asielzoekers

D66 en de ChristenUnie willen dat het kabinet nog voor de winter noodopvang toestaat voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij zullen staatssecretaris Teeven donderdag in een Kamerdebat vragen om 13 miljoen euro beschikbaar te stellen aan gemeenten.

De Raad van Europa oordeelde onlangs dat Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers "bed, bad en brood" moet bieden, zodat ze niet op straat hoeven te zwerven. Tot nu toe is Teeven tegen initiatieven voor opvang, die er in verschillende gemeenten zijn.

Winterregeling

Hij neemt nog geen maatregelen tot het Europese Comité van Ministers zich over de uitspraak van de Raad van Europa heeft gebogen. Maar dat kan tot het voorjaar duren, zegt D66-Kamerlid Schouw, en dat duurt te lang.

Hij wil dat er een "winterregeling" komt, zodat gemeenten noodopvang kunnen regelen. "Teeven wil pas na de winter een stap zetten en dat vind ik eigenlijk onverantwoord."

"Hier en daar gebeurt er al iets", constateert ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. "Maar er is nog steeds een verbod op noodopvang, en ik wil graag dat Teeven dat verbod opheft. En als dat wordt opgeheven, dan moeten we gemeenten niet laten bungelen, maar financieel over de brug komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl