Eurocommissaris Frans Timmermans EPA

Amper drie weken na zijn aantreden heeft Frans Timmermans als eurocommissaris Betere Regelgeving een gevoelige nederlaag geleden. Vandaag ging de Europese Commissie tandenknarsend akkoord met het voorstel om het gebruik van dunne plastic zakjes terug te dringen, een voorstel dat twee weken geleden nog op zijn lijstje stond van overbodige EU-regels. 

Een jaar geleden presenteerde de toenmalige Europese Commissie een voorstel om het gebruik van de zakjes fors terug te dringen en op termijn zelfs te verbieden. In Europa worden jaarlijks 100 miljard plastic zakken gebruikt en de afvalberg die dat veroorzaakt wordt gezien als een serieus milieuprobleem.

Na intensieve onderhandelingen bereikten de lidstaten en het Europees Parlement maandag een compromis. Dat akkoord is voor Timmermans aanleiding zijn verzet te staken en het voorstel over te nemen. Maar van harte ging dat niet. In een persconferentie vanmiddag waarschuwde Timmermans dat de uitvoering in de lidstaten tot problemen kan leiden.

Timmermans ziet milieuregels als onzin.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66 maakt zich ernstige zorgen over de visie op milieu en duurzaamheid van de nieuwe Europese Commissie. “Juncker en Timmermans lijken een frontale confrontatie aan te gaan met alles wat met milieuwetgeving heeft te maken.” Gerbrandy doelt hiermee op de lijst van Timmermans waarop meer voorstellen staan om geschrapt te worden.

Ook Europarlementariër voor GroenLinks Bas Eickhout maakt zich zorgen. “Timmermans ziet milieuregels als onzin. De nieuwe commissie wil groot zijn in grote dingen en klein in kleine. Kennelijk vindt hij milieu klein.”

STER reclame