Molukse herdenking in De Punt
NOS Nieuws

Molukse gemeenschap 'zwaar teleurgesteld'

Vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap zijn "zwaar teleurgesteld" over het kabinetsonderzoek naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. "Dit rapport roept meer vragen op dan het antwoorden geeft", zegt Rob Tupan van het Platform voor Molukkers.

De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, is toch niet ontevreden. "Zo bevestigt dit rapport dat de leider van de kapers van dichtbij is doodgeschoten. Dat kan afgeleid worden uit de schroeiplek op de borst. En dat terwijl hij lag en geen verzet bood."

Ook wijst volgens haar de dood van de vrouwelijke kaper op een executie omdat zij "op de grond lag en in koelen bloede is doodgeschoten". Zegveld was vanmiddag niet bij de informatiebijeenkomst omdat niet zij, maar de nabestaanden waren uitgenodigd.

Geëxecuteerd?

Het kabinet liet het onderzoek uitvoeren omdat in 2013 door nieuwe informatie opnieuw de vraag rees of de treinkapers door de mariniers zijn geëxecuteerd of dat zij stierven tijdens een vuurgevecht. Tupan: "We hebben nog steeds geen definitief antwoord gekregen op die vraag."

We hebben nog steeds geen definitief antwoord op die vraag

Rob Tupan van het Platform voor Molukkers

De Molukse Alliantie pleit zelfs voor een parlementaire enquête. "Dit was een archiefonderzoek." Hij vindt het de moeite waard om verder te onderzoeken. "Het heeft allemaal heel veel impact gehad. Op de Molukse gemeenschap, op de gijzelaars, op de nabestaanden", zegt Antis Maryanan.

De Volkskrant publiceerde in 2013 over een geheime nota waaruit zou blijken dat de zes Molukse treinkapers samen door 144 kogels zijn getroffen. Toenmalig minister van Justitie Van Agt, die mede-opdrachtgever was van de bevrijdingsactie door de mariniers, zei dat hij dat in 1977 niet heeft geweten.

Het rapport zegt daar nu over: "Het uitgeoefende geweld door de precisieschutters en de mariniers viel binnen de grenzen van de geweldtoepassing die door het bevoegd gezag was voorzien en aanvaard."

Molukse alliantie: nog veel vragen

De Molukse organisaties die waren uitgenodigd zijn niet tevreden over de gang van zaken. "We hebben van tevoren geen inzage gekregen in het rapport. Dus vanmiddag bij de presentatie wisten we niet wat we moesten vragen", aldus Tupan. "We gaan het rapport nu eerst rustig bestuderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl