Quinsy Gario tijdens een protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam ANP

Aangifte tegen CDA-Kamerlid om 'graaipiet'

time icon

Activist Quinsy Gario gaat aangifte doen tegen CDA-Kamerlid Michel Rog en anderen op beschuldiging van onder meer racisme. Rog noemt Gario op Twitter een "graaipiet", omdat jongerenafdeling CDJA had gezegd dat Gario veel geld vroeg om naar een debat over Zwarte Piet te komen.

Het CDJA-IJsseldelta had Gario uitgenodigd om op 2 december in Kampen te komen praten. Gario is een felle tegenstander van de hulp van Sinterklaas.

Onbeschoft

Volgens het CDJA vroeg Gario 500 euro voor zijn aanwezigheid en wilde hij ook een diner met zijn zaakwaarnemer. "Dat geld hebben we niet en we hebben het er ook niet voor over", zegt een CDJA'er tegen een lokale radiozender.

Gario schrijft op een weblog over een "onbeschofte afwijzing" van het CDJA. Volgens hem was hij niet de aangewezen persoon voor een hoofdrol in de discussieavond. "Ik wilde geen plek inpikken van mensen die zich op lokaal niveau al tegen de figuur verzetten", schrijft Gario. Hij zag wel een inleidende rol voor zichzelf, maar dat werd afgewezen.

Volgens Gario is Kamerlid Rog "vergeten dat men openlijk racisme niet meer pikt". Hij verzamelt racistische opmerkingen en doodsbedreigingen die tegen hem zijn gedaan en wil op 2 december aangifte doen.

Grapje

Rog laat weten dat de tweet was bedoeld als kwinkslag naar aanleiding van het geldbedrag dat Gario vroeg. "Het was niet meer dan een knipoog zonder een dubbele bodem", zegt een woordvoerder. "Ik vind het jammer dat anderen dit hier wel in hebben gezien."

Gario heeft nog niet gereageerd op de verklaring van het CDA.

STER Reclame