Hypotheekverstrekkers zijn verplicht de nieuwe normen te gebruiken.
NOS Nieuws

Minder hypotheek door strengere regels

De maximale hypotheek die een huizenkoper kan afsluiten bij de bank, wordt vanaf 1 januari een stuk lager. Huishoudens met een modaal inkomen kunnen bijna 7 procent minder lenen. Dat komt door een nieuwe rekenmethode van budgetbureau Nibud.

Huishoudens met een gezamenlijk inkomen van 50.000 euro bruto per jaar kunnen nu nog zo'n 244.000 euro lenen. Door de nieuwe en strengere regels kun je volgend jaar bij dezelfde rente nog maar een hypotheek van maximaal 228.000 euro krijgen. Een verschil van 16.000 euro.

Dat is weliswaar minder, maar wel beter, zegt het Nibud. De nieuwe rekenmethode houdt namelijk beter rekening met andere (toekomstige) uitgaven, zoals hogere zorgkosten of de komst van kinderen. Voorheen bepaalde het Nibud de hypotheeknorm aan de hand van alleen de koopkracht en de hypotheekrente.

Met de nieuwe methode moet worden voorkomen dat huishoudens een te hoge hypotheek afsluiten, waardoor er geen buffer meer overblijft om financiële tegenvallers op te vangen. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht de nieuwe normen te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl