Bezoekers aan de Huishoudbeurs staan klaar om hun - nu nog gratis - plastic tasjes te vullen. ANP

Europa gaat het gebruik van plastic tasjes proberen terug te dringen. De bedoeling is dat er in 2025 nog maar een kwart van de huidige hoeveelheid wegwerptasjes in omloop is. 

Een Europeaan gebruikt nu gemiddeld 180 milieuvervuilende plastic zakken per jaar. De bedoeling is om dit in stappen terug te dringen naar 40 zakken per jaar. Er komt geen verbod, maar lidstaten mogen wel een prijs voor een tasje vragen of er belasting op heffen.

De Europese Commissie heeft na lang morren ingestemd met dit voorstel. De commissie had de milieuvervuiling liever harder aangepakt en wilde het mogelijk maken dat lidstaten de tasjes helemaal verbieden. 

Negatief

Europees commissaris Frans Timmermans (Betere Regelgeving) liet zich vorige week nog negatief uit over het voorstel van de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Maar de commissie heeft het verzet opgegeven, zegt Timmermans vandaag.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is blij met het besluit van de commissie:  "Iedereen begrijpt dat een Europese aanpak nodig is."

STER reclame