In bepaalde rundvleeskroketten, hamburgers en tomatencrèmesoep is vlees verwerkt van groothandel Willy Selten
NOS Nieuws

Selten-vlees zat in kroketten

Vlees van de van fraude verdachte groothandel Willy Selten is verwerkt in onder meer rundvleeskroketten, hamburgers en tomatencrèmesoep. Dat blijkt uit een lijst die actiegroep Foodwatch online heeft gezet.

In april vorig jaar riep de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 50 miljoen kilo rundvlees van de groothandel uit Oss terug omdat het mogelijk was vermengd met paardenvlees. Volgens de NVWA was de voedselveiligheid in het geding.

Foodwatch probeerde vervolgens te achterhalen om welke eindproducten het ging. De organisatie noemde het onacceptabel dat vlees wel werd teruggeroepen uit supermarkten en restaurants, maar dat mensen die de mogelijk onveilige producten al hadden gekocht, niet werden ingelicht.

Anoniem

Na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur heeft Foodwatch nu van de NVWA een lijst gekregen met producten waarin Selten-vlees zat. Tot onvrede van Foodwatch is die echter grotendeels geanonimiseerd.

De NVWA vindt dat reputatieschade van de betrokken partijen moet worden voorkomen. De voedselautoriteit wijst erop dat afnemers van Selten-vlees niet automatisch de wet hebben overtreden.

"Wij hebben openbaar gemaakt wat van de wet mag", zegt een woordvoerder van de NVWA. "Bovendien is destijds bepaald dat consumenten niet hoefden te worden gewaarschuwd, omdat er geen risico was voor de volksgezondheid."

Sukadelapjes

In een paar gevallen is op de lijst wel te achterhalen om welke producten van welke merknamen het precies gaat. Het zijn onder meer rundvleeskroketten van het merk Subliem, grillburgers van Bakx en Enkco-sukadelapjes.

Foodwatch eist nu in een beroepsprocedure bij de rechtbank Amsterdam dat de NVWA de volledige productenlijst met alle namen vrijgeeft. Mogelijk onrechtmatige reputatieschade mag geen argument zijn om consumenten relevante informatie te onthouden, zegt een woordvoerder.

Failliet

Tegen de leiding van Willy Selten loopt een strafrechtelijk onderzoek. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt. Het bedrijf ging ruim anderhalf jaar geleden failliet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl