De eerste UberPOP in Amsterdam NOS / Theo Verbruggen

Uber stapt naar de rechter om boetes voor vier uberPOP-chauffeurs en een dwangsom voor het bedrijf zelf ongedaan te krijgen. 

UberPOP is een dienst waarbij particulieren met hun eigen auto klanten meenemen, voor ongeveer de helft van de prijs van een taxi. De dienst is sinds eind juli in Amsterdam beschikbaar.

Snorders

De Inspectie Leefomgeving en Transport beschouwt uberPOP als een snordersdienst, omdat de chauffeurs niet aan de regels voor een taxi voldoen. In oktober kregen vier uberPOP-chauffeurs tijdens een controle van de Inspectie ieder een boete van 1500 euro. 

Uber zelf is door de Inspectie opgedragen te stoppen met uberPOP. Doet het bedrijf dat niet, dan moet het een dwangsom betalen die kan oplopen tot 100.000 euro. Volgens de Inspectie faciliteert Uber illegaal taxivervoer. 

"Contraproductief"

Uber zei eerder al boetes te zullen aanvechten en doet dat nu dus ook. De zaak dient aankomende vrijdag bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het bedrijf zegt dat uberPOP "een vervoersoplossing is die voldoet aan de doelstellingen van de wet". Volgens Uber zijn de maatregelen van de ILT disproportioneel en contraproductief.

Als de rechter de boete handhaaft, zal Uber die voor de chauffeurs betalen. Maar de chauffeurs krijgen dan ook een aantekening op hun justitiële documentatie, oftewel een strafblad.

STER reclame