Demonstranten in New York tegen het Keystone XL-project
NOS Nieuws

Oliepijpleiding sneuvelt in de Senaat

De Amerikaanse Senaat heeft een voorstel voor de aanleg van een omstreden oliepijpleiding weggestemd. De voorstanders, vooral Republikeinen, kwamen één stem tekort. Ze hebben al aangekondigd dat ze het voorstel volgend jaar opnieuw in stemming brengen. De Republikeinen wonnen de verkiezingen in november en hebben vanaf januari een meerderheid in de Senaat.

De Keystone XL-pijpleiding moet van Canada naar Texas gaan lopen. De voorstanders beklemtonen het belang van de werkgelegenheid en de extra opbrengsten voor de VS.

De tegenstanders zijn bang voor schade aan het milieu. De olie die in Canada de leiding zal ingaan, wordt gewonnen uit teerzand. De manier waarop dat gebeurt en de raffinage van de olie levert meer uitstoot van vervuilende stoffen dan die van gewone olie. Ook gaan de winning en de aanleg van de pijpleiding gepaard met verwoesting van natuur.

Obama

Het Huis van Afgevaardigden keurde de aanleg van de pijpleiding vorige week goed. President Obama heeft nog geen standpunt ingenomen. Verwacht wordt dat hij een veto zal uitspreken. Dat zou betekenen dat het plan minstens voor twee jaar in de ijskast wordt gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl