André van Duin op de rode loper van het Beatrix Theater in Utrecht ANP

Volkskomiek André van Duin wordt in het Beatrix Theater in Utrecht door collega's getrakteerd op een galafeest ter gelegenheid van zijn 50-jarig theaterjubileum. 

In de show wordt uitgebreid teruggeblikt op de carrière van Adrianus Marinus Kyvon (67), die als artiest de naam André van Duin aannam. Hij zou zich ontwikkelen tot onder meer revue-artiest, zanger, komiek, acteur en radiomaker.

Van Duin meldde zich in 1964 voor de talentenjacht Nieuwe Oogst, die de AVRO organiseerde. Hij doorliep de voorrondes met gemak en won de finale met een bandparodie, wat hem een gastoptreden in de Zaterdagavondshow van Willy en Willeke Alberti opleverde.

Rolling Stones

De winnende bandparodie herhaalde hij een paar weken later in het voorprogramma van het legendarische optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus, dat bijna werd afgebroken. Het was voor Van Duin zijn definitieve doorbraak. 

In zijn revues (onder anderen met Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp) en tv-shows kwam een keur aan slapstick-figuren voorbij, zoals Meneer Wijdbeens, Willempie, Joep Meloen en Flip Fluitketel. Verder grossierde hij in carnavalshits, van Ik heb hele grote bloemkolen tot Er staat een paard in de gang en het Pizzalied (..ff wachten).

Gala als eerbetoon aan André van Duin

'Me gras!'

Verder ontwikkelde hij zich als zanger en tv-presentator, bijvoorbeeld in Te land, ter zee en in de lucht, waarin hij als Meneer Vreugdevol ook het voice-over-commentaar voor zijn rekening nam ("Me gras! Me gras!").

Op de radio had hij veel succes met de Dik Voormekaar Show, die hij maakte samen met Ferry de Groot. Van Duin heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij dat radiowerk eigenlijk het leukste vond om te doen.

STER reclame