De moeder maakte zich in een uitzending van EenVandaag al boos over het feit dat de Nederlandse regering in haar ogen zo weinig deed
NOS Nieuws

Moeder haalt dochter uit handen IS

Een vrouw uit Maastricht heeft haar 19-jarige dochter Aïcha bevrijd uit handen van terreurorganisatie IS.

Volgens hun advocaat wachten de twee nu in Turkije op een terugkeer naar Nederland, maar het probleem is dat Aïcha geen paspoort meer heeft. Dat is haar door de gemeente Maastricht geweigerd om te voorkomen dat ze zou afreizen naar Syrië.

Het meisje vertrok een half jaar geleden met de trein naar Turkije. Ze had zich bekeerd tot de islam, was geradicaliseerd en noemde zich voortaan Aïcha. Ze wilde trouwen met een Nederlandse jihadist.

De moeder van Aïcha deed in oktober al een poging om haar dochter te vinden. Ze reisde naar de Syrische grens, maar de zoektocht leverde niets op en ze keerde terug naar Nederland. Onlangs ontving ze een noodkreet van haar dochter die naar huis wilde. Ze had echter hulp nodig om te kunnen ontsnappen.

Gesluierd op zoek

De moeder wilde opnieuw afreizen en klopte aan bij de politie in Maastricht. Daar werd haar verteld dat ze beter thuis kon blijven. Het zou te gevaarlijk zijn en bovendien is hulp aan jihadisten strafbaar. De moeder kocht een sluier en ging toch. Dit keer slaagde ze er wel in om haar dochter te vinden en samen vluchtten ze naar de grens met Turkije. Daar werden ze opgepakt, omdat Aïcha geen paspoort heeft.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt nu over de terugkeer. Hun advocaat verwacht dat moeder en dochter binnen een week weer in Nederland zijn. Over haar tijd bij IS wil Aïcha nog niets zeggen.

Moeder bevrijdt dochter uit handen IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl