Christiaan Sloof in zijn periode als coach van Ranomi Kromowidjojo
NOS Sport

Van 'Kromo' naar badrand in Oss

Van olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo naar Brabantse scholieren in Oss. Het contrast kan haast niet groter voor zwemcoach Christiaan Sloof. Toch blijft hij het hoogste nastreven.

Het is ruim een jaar geleden dat Sloof als onervaren coach aan de slag ging met Kromowidjojo, die kort daarvoor de samenwerking met Marcel Wouda had stopgezet. Sloof, die tot dan als assistent van Wouda had gefungeerd, nam direct het stokje over.

Stap te ver

De zwemtrainer werd aldus op 26-jarige leeftijd verantwoordelijk voor de drievoudig olympisch kampioene. "Dat was wel een idee waaraan ik moest wennen. De stap naar een olympisch kampioen was wellicht wat te vroeg", zegt Sloof nu.

Kromowidjojo won sindsdien weinig, zwom nauwelijks snelle tijden en in juni van dit jaar kwam er een einde aan de samenwerking. Ook klonken er vanuit de zwembond geluiden dat Sloof niet de juiste man voor de zwemkampioene was.

Sloof trok zijn conclusies. "Om tot een besluit te komen heb ik gekeken naar de periode die voor ons lag en de toernooien die gingen komen. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik op weg naar die toernooien de juiste snaar zou kunnen raken bij Ranomi. Mijn conclusie was dat ik daar niet klaar voor was."

"Natuurlijk was het een harde klap", erkent hij. "Je hebt als trainer je ambities. Dat wordt even een halt toegeroepen. Het ging heel snel bergop en dan ineens stopt het."

Stappen terug

"Nu doe ik een paar stappen terug", zegt Sloof, wijzend op zijn nieuwe klus als trainer van amateurvereniging Arethusa uit Oss, waar hij sinds september is gedetacheerd door de zwembond.

Sloof geeft zwemmers van 12 tot en met 26 jaar les. Van het ultramoderne Pieter van den Hoogenband-stadion in Eindhoven naar een doorsnee-zwembad in Oss is een grote overgang, erkent Sloof. "Maar mijn ambitie blijft onverminderd. Ik wil hier laten zien dat ik wel een goede coach kan zijn."

Een terugkeer op het allerhoogste niveau streeft Sloof nog steeds na. "Er is geen ruzie met de zwembond of iets dergelijks. Als ik mezelf goed ontwikkel, hoop ik dat er nog een keer een kans zal komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl