Oproep Sjaak Rijke

Op internet is een nieuwe video van Sjaak Rijke opgedoken, de Nederlander die in 2011 door islamitische terroristen in Mali werd ontvoerd. Vorig jaar september werd voor het laatst van hem vernomen. 

In de video die volgens hem zelf op 26 september is opgenomen, spreekt hij Engels. Of het zijn eigen woorden zijn of dat hij een tekst van de terroristen voorleest, is niet duidelijk.

Nederland

Rijke beklaagt zich dat hij niets merkt van inspanningen van de Nederlandse regering om hem vrij te krijgen. "In de meer dan duizend dagen sinds mijn ontvoering heb ik nooit officieel iets gehoord van Nederlandse kant. Terwijl de Amerikanen vijf Talibanstrijders hebben geruild voor één Amerikaan die was ontvoerd", zegt Rijke.

Verder zegt hij dat hij rugklachten heeft en het emotioneel erg moeilijk heeft. Hij houdt de regering verantwoordelijk als hem iets overkomt. 

Ik roep mijn familie op om zo veel mogelijk mensen te mobiliseren.

Sjaak Rijke

In het tweede deel van de tekst richt hij zich tot zijn familie en kinderen en het Nederlandse volk. Hij vraagt hun de regering zo veel mogelijk onder druk te zetten, zodat die serieus op zoek gaat naar een oplossing en aan de eisen van de ontvoerders tegemoetkomt. "Alsjeblieft, help me. Alsjeblieft". 

Rijke werd in 2011 samen met een Zweed en een Zuid-Afrikaan uit een restaurant in Timboektoe ontvoerd. Zijn vrouw wist te ontkomen. Vorig jaar dook voor het laatst een videoboodschap van hem op. 

Reactie regering

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na het verschijnen van de video een korte reactie gegeven. "Buitenlandse Zaken heeft kennis genomen van deze opname. In belang van betrokkene doen wij geen mededeling."

De video van Rijke bevat ook een opname van een ontvoerde Fransman, Serge Lazarevic. De Franse regering laat weten dat de video authentiek is en dat het een teken van leven is waar al lang op werd gewacht. De Fransen proberen hun landgenoot via onderhandelingen vrij te krijgen.

STER reclame