Aardbevingsschade in het dorp Leermens ANP

Er dreigt grootschalige sloop van Groningse huizen die zijn beschadigd door gaswinning. Dat zegt de Groninger Bodem Beweging. Deze bewonersorganisatie zegt uit bestuurlijke kringen in de provincie te horen dat het huizenbestand in het aardbevingsgebied grotendeels op de schop moet.

De GBB kijkt met spanning uit naar een nieuwe bouwrichtlijn, die moet aangeven welke woningen verstevigd moeten worden. Ook de wijze waarop die huizen versterkt moeten worden, komt in de nieuwe richtlijn te staan. 

De bewonersorganisatie vreest dat de NAM en de minister snel de afweging zullen maken om bewoners uit te kopen en de woningen te slopen, omdat dat goedkoper is.

 50.000 huizen

Eerder werd bekend dat zeker zo'n 50.000 huizen moeten worden versterkt. Dat bleek uit een inventarisatie van schade-experts van de NAM die het hele gebied inspecteren. De PVV in Provinciale Staten pleit al een tijd voor een opkoopregeling. Daar is tot nu toe door commissaris van de koning Max van den Berg afwijzend op gereageerd.

Een woordvoerder van de provincie Groningen zegt dat het te vroeg is om conclusies te trekken. "Dat zou speculeren zijn, het beeld is nog niet scherp."

De verwachting is dat in januari de nieuwe richtlijn naar buiten komt.

STER reclame