Reuters
NOS Nieuws

NCTV bevestigt zelfmoordaanslag Nederlander in Irak

Het is vrijwel zeker dat een Nederlandse jihadist vorige week een zelfmoordaanslag in Bagdad heeft gepleegd. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Bij de aanslag zijn vijf doden en tientallen gewonden gevallen. Het is de derde zelfmoordaanslag door een Nederlandse jihadist.

De zelfmoordenaar blies zich bij de ingang van het hoofdbureau van politie op. De NCTV wil niets zeggen over de identiteit van de dader van de aanslag vorige week. Kort na de aanslag werd op Twitter gemeld dat de dader een Nederlandse jihadist is met de strijdnaam Abu Bakr al-Hollandi.

Sinds afgelopen weekeinde gaat op sociale media onder moslimjongeren het verhaal rond dat Abu Bakr al-Hollandi een van de twee 19-jarige Marokkaanse jongens uit Maastricht is die vorig jaar naar het strijdgebied in Syrië zijn vertrokken. Hij zou bij een explosie in Bagdad zijn omgekomen. Het tijdstip van zijn overlijden dat op Twitter genoemd wordt, komt overeen met dat van de aanslag in Bagdad.

Het is zover bekend de derde zelfmoordaanslag door een Nederlandse jihadist. Eerder al pleegde een bij Al-Nusra aangesloten Nederlander een aanslag in Syrië met een autobom. Een Nederlandse strijder die de kant van ISIS had gekozen, pleegde in Irak een aanslag op een burgerdoel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl