Intocht Sinterklaas is wereldnieuws

time icon

De ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Gouda houden niet alleen in Nederland de gemoederen bezig. De negentig arrestaties werden overal ter wereld uitgebreid behandeld. "De Zwarte Pieten-discussie is overgekookt", schrijft de Britse krant Sunday Express.

Van Duitsland tot China, Zwarte Piet is wereldnieuws. "Protesten tegen de zwart geschminkte hulpjes hebben de aankomst van Sinterklaas in Nederland overschaduwd", schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ook de Britse nieuwszender BBC bericht over de aanvaringen tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. "Veel mensen in Nederland zien Zwarte Piet als een racistisch stereotype, anderen vinden dat de traditie niets met ras te maken heeft." De BBC toont verschillende foto's waarop te zien is hoe demonstranten in Gouda een spandoek met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' hooghouden.

Cheese Pete  

De Arabische zender Al Jazeera schrijft dat de discussie over Zwarte Piet Nederland verdeelt. "Voor het eerst waren er dit jaar andere Pieten bij de intocht, zoals kaas- en stroopwafelpieten. Ondanks dat droegen demonstranten T-shirts met teksten als 'Zwarte Piet is een koloniaal figuur'." 

Ook de Canadese krant The Toronto Star schrijft over 'Cheese Pete'. "De nieuwe kaaspiet is een knipoog naar de beroemde Goudse producten, maar ook een concessie aan de critici van Zwarte Piet."

Zwarte Piet is zelfs nieuws in China. "Al decennia gaat de viering van Sinterklaas gepaard met discussie over Zwarte Piet, maar de laatste jaren is het debat steeds feller geworden", aldus het staatspersbureau Xinhua.

STER Reclame