Piet blijft zwart in rest van Nederland

time icon

Vrijwel overal in het land werd Sinterklaas vandaag bij intochten vergezeld door uitsluitend Zwarte Pieten. En dat zal bij de intochten van morgen niet veel anders zijn.   

Het smaken- en kleurenpalet van de landelijke intocht, waar behalve Zwarte Pieten ook kaaspieten, clown-pieten, stroopwafelpieten en regenboogpieten rondliepen, bleef voor zover bekend beperkt tot Gouda. Van betogingen voor of tegen Zwarte Piet, zoals in Gouda, was geen sprake.

Van Zeeland tot Groningen en van Limburg tot Texel: overal waar de Sint werd binnengehaald, waren de Pieten zwart of donkerbruin gekleurd. Hooguit waren er wat kleine varianten of aanpassingen. Zo liepen in Almere ook een paar blanke Pieten met roetvegen op hun gezicht rond.

Curaçao

Dat er alleen Zwarte Pieten rondliepen, is niet zo verwonderlijk. In de meeste provincies was vooraf door Sinterklaascomités al besloten om niet af te wijken van de traditie van donkergekleurde pieten.

De enige intocht buiten Gouda waar veel Pieten wel een opvallende andere kleur hadden, was die van Curaçao. Maar op het Antilliaanse eiland is het al sinds 2012 de gewoonte dat de Pieten alle kleuren van de regenboog hebben en dat Sinterklaas wit geschminkt wordt.

STER Reclame