Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zo'n zestig mensen gearresteerd. Zowel tegenstanders als voorstanders van Zwarte Piet werden opgepakt, maakte burgemeester Milo Schoenmaker na afloop bekend.

Het waren allemaal mensen die in het centrum wilden betogen, terwijl de gemeente voor demonstraties twee locaties buiten de binnenstad had aangewezen. "We hebben nu eenmaal maar één marktplein en verder veel smalle straten", zei de burgemeester. 

Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zo'n zestig mensen gearresteerd

De intocht is voor de kinderen een vrijwel vlekkeloos feest geworden, zei Schoenmaker, maar de gebeurtenissen eromheen en het feit dat hij na afloop een persconferentie moest geven over arrestaties, noemde hij "bedroevend".

Op een gegeven moment werd in het centrum van Gouda de sfeer grimmig en kwamen een vader en kinderen terecht in gedrang. De zestig arrestanten komen vanavond nog vrij, zegt een woordvoerder van de politie. Ze krijgen wel een proces-verbaal mee.

De arrestanten waren niet alleen mensen met spandoeken of leuzen over Zwarte Piet, maar er waren volgens Schoenmaker ook "beroepsmatige demonstranten, die je ook wel bij andere betogingen ziet". Ook werden mensen opgepakt die beledigingen riepen.

Burgemeester Gouda teleurgesteld door arrestaties

Verder was onder de arrestanten filmmaker Sunny Bergman, die werkt aan de documentaire Zo Zwart als Roet, waarvoor ze verkleed als Zwarte Piet ook in Londen opnamen heeft gemaakt. De politie nam haar apparatuur in beslag. Andere arrestanten waren mensen uit extreem-rechtse hoek, onder wie leden van de Nederlandse Volks-Unie.

Burgemeester Schoenmaker zei dat de politie de opdracht had om overal in te grijpen waar het kinderfeest verstoord dreigde te worden. "Dat was vooraf duidelijk bekendgemaakt en het is helaas ook nodig gebleken om in te grijpen."

STER reclame