Pietenkwestie verstoort intocht Sint in Gouda

tijd van publicatie

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn in het centrum betogers opgepakt. Het zijn zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

De groep tegenstanders werd uiteindelijk weggevoerd per bus. Het zijn zo'n 30 tot 40 mensen, zeggen verslaggevers. Of ze allemaal zijn gearresteerd is onduidelijk.

De betogers stonden tussen toeschouwers op de Markt, terwijl dat niet mocht. De gemeente Gouda had twee locaties buiten de centrumring aangewezen waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet mochten demonstreren.

Volgens verslaggever Marc Hamer werd de sfeer aan het einde van de Sint-intocht grimmig. Op de Markt stonden rond 13.00 uur tientallen tegenstanders met een groot spandoek, ondanks het verbod.

Op het spandoek stond : Zwarte Piet is racisme. Voorstanders van Zwarte Piet gingen voor het spandoek staan om de tekst af te schermen. Er werd toen gescholden, geduwd en getrokken door beide kampen.

Fantastisch

De Sint zei tijdens een persconferentie dat hij niets had meegekregen van de onrust op de Markt. Sinterklaas zei dat de intocht fantastisch was verlopen.

De onrust was buiten het zicht van de camera's. De binnenstad van Gouda stond vanmiddag vol met mensen die de intocht van Sinterklaas wilden bijwonen. Ondanks de regen waren duizenden ouders met hun kinderen naar de stad gekomen.

Gouda had ervoor gekozen om naast Zwarte Pieten ook enkele goudgele Pieten mee te laten lopen tijdens de intocht, de stroopwafel- en kaaspieten. Die beslissing leidde tot negatieve reacties.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Betogers opgepakt bij intocht

STER Reclame