Beveiliging tijdens de intocht in Groningen vorig jaar ANP

Gouda verwacht zo’n 50.000 bezoekers bij de landelijke intocht van Sinterklaas vandaag. Rond 12.00 uur zet de Sint voet aan wal. Daarna vervolgt hij zijn route te paard door de oude binnenstad. Naast acht stroopwafel- en kaaspieten loopt er ook een onbekend aantal politieagenten mee. Ze zijn verkleed en geschminkt als Zwarte Piet en dragen hun dienstwapen.

De politie neemt de maatregel vanwege de felle Zwarte Pieten-discussie de afgelopen tijd. Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet hebben aangekondigd vandaag naar Gouda te komen om te protesteren. Zij zullen volgens de gemeente en politie uit de binnenstad worden geweerd.

Uitgangspunt is dat het kinderfeest niet verstoord mag worden.

Burgemeester Schoenmaker van Gouda

Er zijn twee locaties buiten de centrumring aangewezen waar zij mogen demonstreren. Op de ene plek gaat een pro-Pietengroep kinderen zwart schminken, zegt burgemeester Schoenmaker (VVD) van Gouda. Op de andere plek, vlakbij het centraal station, zullen mensen staan die tegen Zwarte Piet zijn. 

Burgemeester Schoenmaker meldt dat "de politie en de gemeente in gesprek zijn met de actiegroepen om afspraken te maken. Uitgangspunt daarbij is dat het kinderfeest niet verstoord mag worden”. 

De grootste uitdaging voor de politie is om dat voor elkaar te krijgen in de smalle straten van de binnenstad van Gouda met tienduizenden bezoekers op de been. 

Enkele organisaties die tegen Zwarte Piet willen demonstreren hebben laten weten zich niets aan te trekken van het verbod om op de Goudse markt te demonstreren. Zij willen ondanks de aangewezen protestlocatie buiten de centrumring toch de binnenstad in. “We laten ons hier niet door weerhouden. Nederland is toch een democratie waar vrijheid van meningsuiting geldt?", zegt een actievoerder tegen de NOS.

Pendelbussen

Een andere maatregel die is genomen om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden is het afsluiten van de toegangswegen. Bezoekers moeten hun auto op parkeerplaatsen buiten de binnenstad parkeren en lopend of met pendelbussen naar de intocht gaan. 

De landelijke intocht in Gouda is vanaf 12.00 uur rechtstreeks te zien bij de NTR op NPO 3.

STER reclame