De twee PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk
NOS Nieuws

Samsom: Allah-verwensing doodeng

PvdA-leider Samsom heeft in RTL Late Night de verwensing van Selçuk Öztürk "Moge Allah je straffen" bedreigend en doodeng genoemd. Öztürk zei dat tegen zijn collega Ahmed Marcouch tijdens het PvdA-fractieberaad donderdagavond.

Öztürk vertelde in het tv-programma Pauw dat hij dat deed na een slopende dag. "Ik wilde eigenlijk godverdomme zeggen", zei hij. Omdat Marcouch het volgens Öztürk vaak over geloofszaken heeft, besloot hij om te zeggen "Moge Allah je straffen".

Öztürk werd donderdagavond samen met zijn collega Tunahan Kuzu uit de fractie van de PvdA gezet.

Verruwing

Kuzu zegt dat het precies het probleem is dat God de voorpagina van De Telegraaf niet haalt, maar Allah wel. Hij spreekt van verharding, verruwing en verrechtsing in het integratiedebat.

Eerder op de avond had Kamerlid Martijn van Dam bij Nieuwsuur gezegd dat de twee hun vertrouwen in de koers van de PvdA en minister Asscher niet wilden uitspreken. Kuzu en Öztürk spraken tegen dat het gegaan is zoals Van Dam het schetst en noemen het "moddergooien" en een "geregisseerde actie van de PvdA-top die nu de media langsloopt".

Kadaverdiscipline

PvdA-leider Samsom zei in RTL Late Night dat de twee is aangeboden dat ze geen verklaring zouden ondertekenen. In plaats daarvan zouden de fractietop en de twee Kamerleden gezamenlijk voor de camera verschijnen om het vertrouwen in elkaar uit te spreken. Toen Öztürk en Kuznu dat weigerden, was er geen basis meer voor samenwerking, volgens Samsom.

De PvdA-leider zei dat wat een simpel conflict leek, uitliep op een fundamenteel meningsverschil over de waarden waar de PvdA voor staat. Hij schrok van de emotionele uitbarsting aan het eind van de fractievergadering, toen Özturk zei "Moge Allah je straffen".

Volgens de twee geroyeerde PvdA'ers houdt de partij vast aan kadaverdiscipline, terwijl de twee naar eigen zeggen dachten dat de PvdA een discussiepartij was. Kuzu noemde het treurig, verdrietig en jammer dat het zo gegaan is, maar de breuk was volgens hem onontkoombaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl