Duizenden betogers op Malieveld tegen leenstelsel

  • Roel Pauw / NOS
    Bij de manifestatie zijn volgens de organisatie ondertussen zo'n 5000 betogers
  • Roel Pauw / NOS
    Ze hebben onder meer spandoeken mee

Op het Malieveld in Den Haag hebben zich enkele duizenden betogers verzameld. Volgens de organisatie zijn het er zo'n 5000. Met spandoeken, fluitjes en megafoons demonstreren ze tegen het nieuwe leenstelsel van minister Bussemaker.

Onder de betogers zijn weinig studenten, zegt verslaggever Yannick Eling. "Het zijn vooral aankomende studenten. Dus scholieren en mbo-studenten die verder willen naar het hoger onderwijs. Dat is niet gek, want juist zij krijgen met het nieuwe systeem te maken."

De demonstranten hebben spandoeken met teksten als "asociale leenstelsel" en "it's not over Jet". Daarmee verwijzen ze naar minister Jet Bussemaker van Onderwijs die het voorstel door de Tweede Kamer loodste.

Betogers demonstreren tegen leenstelsel in Den Haag
Minister Jet Bussemaker loodste het wetsvoorstel door de Tweede Kamer

Volgens Eling is er opvallend veel politie op de been. "Die zijn hier onder meer met ME-busjes en te paard." Een agent wist hem te vertellen dat het aantal agenten is gebaseerd op een inschatting van de opkomst bij de demonstratie. "Het lijkt er niet op dat ze hier staan omdat er een concrete dreiging is voor iets", zegt Eling. Ze zijn er volgens hem vooral om te laten zien dat ze er zijn.

Tijdens de demonstratie zijn er op het terrein debatten en discussies georganiseerd tussen verschillende politici en jongerenorganisaties, zoals het LAKS. Ook minister Bussemaker kwam naar het Malieveld en sprak de studenten toe.

Ze zei dat de studenten zich niet gek moeten laten maken door "spookverhalen". "Het hoger onderwijs blijft toegankelijk voor iedereen. Het wordt niet onbereikbaar voor arme studenten," aldus de minister. Ze benadrukt dat de aanvullende beurs omhoog gaat en de afbetaling van de schuld omlaag gaat. "Je hoeft minder per maand af te betalen", aldus Bussemaker.

Lenen

Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. Vanaf volgend studiejaar kunnen studenten daardoor alleen nog maar geld lenen voor hun studie. De kans dat het protest iets oplevert is klein: de Tweede Kamer stemde eerder al in met het wetsvoorstel en in de Eerste Kamer is er een meerderheid voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl