De met kogels doorzeefde trein waarin zes kapers en twee gijzelaars de dood vonden
NOS Nieuws

Molukkers boycotten onderzoek De Punt

De nabestaanden van de zes Molukse kapers die bij de beëindiging van de gijzeling bij De Punt in 1977 omkwamen, boycotten een bijeenkomst van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op de bijeenkomst, volgende week woensdag, presenteert het ministerie een rapport over wat er bij het beëindigen van de gijzeling is gebeurd.

De nabestaanden, gesteund door bekende Molukkers, roepen Molukse organisaties op de bijeenkomst met minister Opstelten te boycotten.

Het ministerie besloot vorig jaar alsnog onderzoek te doen naar de afloop van de treinkaping. Bij de bestorming kwamen zes kapers en twee gegijzelden om. De zes kapers waren door 144 kogels getroffen.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut, dat de autopsierapporten van de acht doden opnieuw heeft bekeken. Aan het onderzoek werkten ook een rechter, wetenschapper en oud-militair mee.

Executie

In Molukse kringen gaat al jaren het verhaal dat de omgekomen kapers zijn geëxecuteerd. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, concludeerde onlangs dat dat in zeker drie gevallen is gebeurd. Uit de autopsierapporten die de nabestaanden al in handen hebben, blijkt volgens haar dat deze drie van dichtbij zijn doodgeschoten in onder meer het hoofd. Zegveld heeft de Nederlandse Staat inmiddels aansprakelijk gesteld.

Het ministerie heeft verschillende Molukse organisaties benaderd voor de presentatie van het eigen onderzoeksrapport woensdag. Minister Opstelten geeft woensdag aan verschillende groepen een toelichting op het rapport. Behalve een bijeenkomst met afgevaardigden van de Molukse gemeenschap zijn er ook bijeenkomsten met mariniers en gegijzelden.

Niet uitgenodigd

Zegveld bevestigt dat de nabestaanden er niet bij zijn. "We staan open voor een gesprek, maar dat loopt via mij. En ik heb geen uitnodiging ontvangen." Vertegenwoordigers van Molukse organisaties die wel zijn uitgenodigd, worden onder meer via Facebook opgeroepen om de bijeenkomst te boycotten.

Een woordvoerder van het ministerie zegt deze oproepen te kennen. "We hebben een brede delegatie vanuit de Molukse gemeenschap uitgenodigd. Het is nu aan de genodigden zelf of ze komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl