ANP
NOS Nieuws

Mogelijk verboden staatssteun Starbucks

Nederland overtreedt de regels door staatssteun te geven aan koffieketen Starbucks. Dat vermoedt de Europese Commissie. Starbucks heeft een belastingdeal met de Nederlandse fiscus die volgens Brussel waarschijnlijk te gunstig is voor het Amerikaanse bedrijf.

Volgens de Europese Commissie heeft Nederland het belastbare inkomen van Starbucks mogelijk niet goed berekend. De koffieketen heeft een vennootschap in Nederland die koffie roostert en distribueert. Dat bedrijf verkoopt de bonen vervolgens aan vestigingen in andere landen.

De commissie denkt dat er te weinig winst aan het Nederlandse bedrijf werd toegekend. Daardoor kon de Belastingdienst ook minder belasting heffen dan eigenlijk zou moeten.

Terugbetalen

Brussel heeft zich een paar maanden intensief over de Nederlandse belastingdeal met Starbucks gebogen. De Commissie moet nog met een eindoordeel komen. Dat oordeel kan resulteren in een meevaller voor de schatkist. Starbucks zou het onterecht gekregen belastingvoordeel moeten terugbetalen.

Als blijkt dat de belastingafspraken van Starbucks tegen de regels zijn, gaat minister Dijsselboem van Financiën actie ondernemen. "Het laatste wat Nederland wil is dat bedrijven net zolang rondshoppen tot ze geen belasting over hun winst meer betalen."

De Europese Commissie laakte eerder al belastingdeals tussen Ierland en technologiereus Apple en van Luxemburg met autofabrikant Fiat.

Commissie: Nederlandse deal met Starbucks

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl